Alle informatie over oncologiefysiotherapie
Wat is het
Veel oncologiepatiënten ervaren verschillende problemen waar we in de fysiotherapie wat mee kunnen. Zoals: vermoeidheid, pijn en bewegingsproblematiek. Deze problemen kunnen een gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandeling (operaties, bestralingen en/of chemotherapie). Deze symptomen samen zorgen voor een sterk verlaagde belastbaarheid. De vermoeidheid speelt hierin een belangrijke rol. Dit is een ongewoon, langdurige vermoeidheid die bij 20 tot 40% van de mensen die na hun behandeling een goed vooruitzicht hebben voorkomt.
Voor wie
Deze vorm van fysiotherapie is bedoeld voor patiënten die tijdens of na hun medische behandeling begeleiding en ondersteuning willen. Denk hierbij aan oefeningen, pijndemping en voorlichting. De meeste mensen willen na de behandeling de draad weer oppakken, dit kost tijd en energie en daarbij kan een gespecialiseerd fysiotherapeut ondersteunen.


Behandeling en revalidatie
Bij de fysiotherapeut zal u allereerst een uitgebreide intake krijgen (denk hierbij aan: invullen van vragenlijst(en), een gesprek, lichamelijk onderzoek, etc.). De behandeling zal vervolgens kunnen bestaan uit: oefentherapie, massage, ontspanningsoefeningen of revalidatietraining om uw conditie te verbeteren. Deze training kan individueel plaatsvinden en in een later stadium ook in een kleine groep.
Doel
Inmiddels is er veel onderzoek geweest naar het effect van fysiotherapie bij oncologiepatiënten en is er duidelijk geworden dat het kan bijdragen aan het verminderen van fysieke en mentale klachten. Samen haalbare doelen stellen om de belastbaarheid te vergroten. De in oncologie geschoolde fysiotherapeut kan een op maat gemaakt behandelplan met u opstellen.
