Na rugpijn is nekpijn de meest voorkomende lichamelijke klacht die in de fysiotherapiepraktijk behandeld wordt. Nekpijn is een klacht die erg vervelend en beperkend kan zijn tijdens het uitvoeren van werk of het beoefenen van sport. Gelukkig zijn de klachten, hoe vervelend en pijnlijk deze ook kunnen zijn, vaak van onschuldige en tijdelijke aard. De meeste nekpijn gaat vanzelf binnen een aantal weken over. Echter blijven de klachten bij sommige mensen voor langere tijd bestaan. In dat geval kan begeleiding en behandeling door een fysiotherapeut uitkomst bieden.

Oorzaak:
Net als bij lage rugpijn is de oorzaak van nekpijn vaak niet duidelijk aan te wijzen. Wel weten we dat in de meeste gevallen van nekpijn geen sprake is van een ernstige oorzaak. De therapeut zal middels een screening deze oorzaken zo goed mogelijk uitsluiten.

Vaak ontstaan nekklachten bij mensen die veel in dezelfde houding werken of bij het maken van een verkeerde beweging. Pijn in de nek straalt vaak uit naar schouders, armen, rug of het hoofd. Het omkijken kan dan bijvoorbeeld pijnlijk zijn of moeizamer gaan. Klachten aan de nek kunnen daardoor ook een oorzaak zijn van hoofdpijn, schouderpijn of duizeligheid. Meestal verdwijnt de pijn binnen een aantal weken vanzelf, maar om het herstel te bevorderen, kan jij de fysio- of manueel therapeut raadplegen.

Behandeling:

Wanneer tijdens het lichamelijk onderzoek de diagnose nekpijn is gesteld, zal de therapeut een behandelplan met u opstellen. De therapeut geeft advies over de belastbaarheid van jouw nek en kijkt wat jij kunt doen zodat de klachten in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Daarnaast zal de therapeut samen met u kijken wat de beste manier is om de werkzaamheden te hervatten en het sporten weer op te pakken.

Verder zal de therapeut beoordelen of het zinvol is om de nek te behandelen middels manuele therapie en oefentherapie. Deze behandelingen kunnen  ondersteunend werken voor het natuurlijk herstel.