Carpaal tunnelsyndroom
Met de komst van de Phystrac bij Adphys is een operatie bij mensen met het Carpaal tunnel syndroom (CTS) in 80 procent van de gevallen niet meer nodig. De Phystrac is een apparaat dat via een band om de pols trekt aan de onderarm, terwijl elleboog en onderarm middels banden op de juiste plaats worden gehouden. Deze tractie geschiedt volgens een uitvoerig getest protocol. Tal van internationale onderzoeken hebben de effectiviteit van de risicoloze en pijnloze behandeling bevestigd.
Cliënten kunnen, indien mogelijk, direct met het apparaat aan de slag, zodra de eerste tekenen van carpaal tunnel syndroom zich aandienen. In het overgrote deel van de gevallen zijn de klachten na twaalf behandelingen volledig verdwenen. De behandeling valt onder de vergoeding voor fysiotherapie.
Carpaal tunnel syndroom wordt in de regel veroorzaakt door druk op de mediaanzenuw, iets boven het polsgewricht. Het syndroom kan worden veroorzaakt door letsel of repeterende
werkzaamheden, zoals typen. Ongeveer 10 procent van de bevolking krijgt te maken met CTS. Vrouwen lopen daarbij een aanzienlijk groter risico dan mannen.
Wanneer je het gevoel hebt dat je hand pijnlijk inslaapt, kan dat een eerste waarschuwingssignaal zijn. Je kunt het voelen tot bovenin je arm en bij je nek en schouder. Andere verschijnselen die op carpaal tunnel syndroom wijzen, zijn een doof en stijf gevoel,
een zwelling, krachtverlies of een tintelend, brandend gevoel in de vingers. Wil je meer weten over de Phystrac, neem dan een kijkje op www.phystrac.nl.
Arbeidsfysiotherapie
Arbeidsfysiotherapie richt zich in eerste instantie op het in kaart brengen van klachten, beperkingen, functie, belastbaarheid en de knelpunten die tijdens het werk voorkomen.
Arbeidsgerelateerde klachten zijn klachten die zijn ontstaan door het werk of hierdoor in stand worden gehouden. Naast het behandelen van de klachten is het belangrijk om ook op zoek te gaan naar de oorzaak daarvan. Op deze manier richt arbeidsfysiotherapie zich erop om een herhaling van de klacht in de toekomst te voorkomen.
Behandeling
Tijdens de behandeling wordt er veel aandacht besteedt aan het actief verbeteren van het gedrag, houdings-, en bewegingspatroon tijdens het uitvoeren van werk. Daarnaast wordt er samen gewerkt aan het vergroten van de belastbaarheid van het lichaam. Het aanleren van goede bewegingsgewoonten wordt toegespitst op de specifieke werkhouding of beweging, bijvoorbeeld Kans (RSI) bij computerwerk, rugklachten in de verzorging.
Daarnaast kan de fysiotherapeut u ook advies geven bij het inrichten en/of aanpassen van de werkplek en de aanschaf van hulpmiddelen op ergonomisch gebied.
Werkplekonderzoek
Gespecialiseerde therapeut:
Barbara de Muinck
Bedrijfs fysiotherapeut