Wanneer is manuele therapie voor uw klachten geschikt?

Manuele therapie:

Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie, waarbij het behandelen van wervelkolom-gerelateerde klachten en beperkingen centraal staan.

Pijn is erg vervelend en kan u fors beperken in het dagelijks leven. Dit kan soms veel invloed hebben op de kwaliteit van leven en mogelijkheid om te participeren in de maatschappij. Samen met de manueel therapeut kijkt u op welke manier deze klachten vermindert kunnen worden.

De manueel therapeut kan u goed helpen bij pijnklachten die pas sinds korte tijd bestaan. Daarnaast is manuele therapie ook vaak een effectieve (ondersteunende) methode bij de behandeling van langdurige pijnklachten. Dit zijn klachten die langer dan 3 maanden aanwezig zijn

Deze klachten kunnen zijn ontstaan door overbelasting tijdens het uitvoeren van sport en of werk, een hoge mate van stress, onderbelasting,  een trauma (whiplash) of na een operatie.

De meest voorkomende pijnklacht die wordt gezien door de manueel therapeut is lage rugpijn. Daarnaast zijn nekklachten, schouderklachten en hoofdpijn veel voorkomende klachten.

Manuele therapie Utrecht
manuele-therapie3

Behandeling:

Binnen de manuele therapie worden fysieke behandel interventies als triggerpoint therapie, manipulaties, mobilisaties en specifieke oefentherapie ingezet om deze klachten te verminderen.

Voor een acute pijnklacht, zoals een stijve nek of rug kun je snel terecht en is de behandeling vaak kortdurend.

Bij aanhoudende pijnklachten is het van belang om te kijken naar de factoren die deze pijn in stand houden. Dit kan zijn omdat er sprake is van stress, onvoldoende beweging, overbelasting, irreële gedachtes over de pijn of de aanwezigheid van een specifieke oorzaak van de pijn zoals een hernia of stenose.

De interventies van de manueel therapeut richten zich op de volgende onderdelen:

  • Pijneducatie
  • In kaart brengen en eventueel aanpassen van beweeggedrag
  • Adviezen over werkzaamheden en belasting
  • Belasting-belastbaarheid in kaart brengen
  • Spier- en gewrichtsfuncties
  • Ontspanningsoefeningen

Samen met de manueel therapeut bespreek je wat in jouw situatie de meest geschikte therapie is.

Marijn Didderen is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie

down_button_white_blue

Specialisten

Marijn Didderen

Meld je aan of neem contact met ons op