Bekkenfysiotherapie

Algemene omschrijving bekkenfysiotherapie

Met problemen in het hele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem kunt u naar een bekkenfysiotherapeut. Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van bekken- en bekkenbodemproblemen.

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken.

Zo nodig adviseert de bekkenfysiotherapeut u over houding, belasting, toilet-, drink- en eetgedrag. Ook met vragen op seksueel gebied kunt u bij de bekkenfysiotherapeut terecht.

Bekkenfysiotherapie is een specialisme in de fysiotherapie. De fysiotherapeut heeft een erkende registratie als bekkenfysiotherapeut.

bekken-1
20170308_adphys_00078lr

Algemene omschrijving bekken- en bekkenbodemklachten

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen
  • pijn bij vrijen
  • begeleiding bij operaties in de onderbuik
  • stuitklachten
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling

Over de verwijzing en vergoeding

Bekkenfysiotherapie is net als fysiotherapie vrij toegankelijk. In de meeste gevallen is een verwijzing van de huisarts of specialist niet noodzakelijk. Middels een screening zal de therapeut beoordelen of u in aanmerking komt voor bekkenfysiotherapie, waarop een intake en onderzoek kunnen volgen.

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor exacte informatie kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.
Informatie bekkenfysiotherapie  https://nvfb.kngf.nl/Consumenten

Aan bekkenfysiotherapie zijn geen bijwerkingen of risico’s verbonden.

bekken-2
down_button_white_blue

Specialisten

Elli van Leeuwen