Dry needling als nieuwe behandelmethode bij Adphys

Vanaf nu kunt u bij Adphys ook terecht voor behandeling door middel van dry needling. Dit is een zeer effectieve behandelmethode voor de behandeling van triggerpoints.

Triggerpoints zijn drukpijnlijke plekken in een spier. Deze geven vaak lokaal pijn als er druk op uitgeoefend wordt , maar kunnen ook pijn op afstand veroorzaken. Triggerpoints ontstaan door verschillende oorzaken. Zo zijn een verkeerde werkhouding, stress, slechte leefgewoontes of een acute blessure vaak de oorzaak van het opspelen van triggerpoints.

Dry needling is een behandelmethode, waarbij een dunne naald in de huid en spier wordt gebracht. Deze methode is zeer effectief voor de behandeling van gespannen spieren en triggerpoints. Triggerpoints (spierknopen) zijn kleine verhardingen in de spier welke ook een uitstralende pijn kunnen veroorzaken.

Middels het lichamelijk onderzoek heeft de therapeut in kaart gebracht welke spieren de pijn kunnen veroorzaken. Zo wordt er gekeken naar de lengte en kracht van de spieren en of er triggerpoints aanwezig zijn. Daarnaast wordt er gekeken of er een bewegingsbeperking in omliggende gewrichten zijn die de klachten in stand kunnen houden. Triggerpoints bevinden zich in een harde streng in de spier, welke als plaatselijke verdikking gevoelt kan worden. De spier zit vast is dan een veel gehoorde term. Wanneer de therapeut druk uitoefent op het triggerpoint, kan dat zeer pijnlijk zijn en de herkenbare klachten provoceren.

Bij de behandeling van triggerpoints door middel van dry needling, wordt de punt van de naald in het triggerpoint in de spier gebracht. De spier reageert dan met een local twitch response. Dit wordt vaak gevoelt als een klein elektrisch schokje. . De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken.

Na de therapie kan afhankelijk van het aantal triggerpoints in de spier, uitstraling gevoeld worden. Verder kan er een vegetatieve reactie optreden zoals misselijk, zweterig of wat licht in het hoofd worden. Deze reacties zijn hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard. Omdat deze reacties kunnen optreden, zal er altijd in liggende houding behandeld worden.